Yenidoğan bebeğin derisinin üst tabakasına epidermis denir ve 24. haftada oluşmaya başlar. Bebek cildine temas eden toksinler sistematik emilimini korneum tabakasını engeller. Bebeklerin cildi yetişkinlere göre kuru ve nemli tutma kapasitesi daha azdır. Prematüre bebekler enfeksiyona karşı daha duyarlı bir yapıya sahiptir. Bkz: Prematüre Bebek Nedir ? Yenidoğan bebeklerin derilerinde su ve ısı kaybı daha fazla yaşanır. Bu yüzden bebekler gereğinden fazla giydirilmemelidir. Bebeklerin bulunduğu ortamın sıcaklığı 22 ile 24 derece arasında olmalıdır.
Doğum Sonrası Yenidoğan Bebeğin Cilt Yapısı
Yenidoğan bebeklerin vücudunda doğumdan sonra vücutta yağ ve döküntüler oluşur. Yenidoğan bebeğin cildi doğumda sterildir. Doğum sonrası bebek anne ve çevreden bakteri alabilir. Yenidoğan bebeğin ph seviyesi 6.4 civarındadır. Bu değeri korumak bebek sağlığı açısından önemlidir. Bebeğin cildinin normal asidik değeri ph seviyesi olarak 4.9 civarındadır. Bebeklerde banyo ve cilt bakımı vücudun ph seviyesini değiştirir. Bebeğe alkali sabunla banyo yaptırmak bebeğin ph seviyesini 1 saat içinde eski haline döndürür. Bkz: Yenidoğan Bebeğin Banyosu Nasıl Yapılır ?
Yenidoğan Bebeklerin Dolaşım Sistemi
Yenidoğan bebeklerin dolaşım sistemleri tam gelişmemiştir. Bu yüzden cilt tabakasında kızarma ve soluklar oluşur. Bebeğin ağız çevresi başta olmak üzere el ve ayak derisinde maviye yakın bir renk görünümü oluşur. Yenidoğan bebeklerin yüz, omuz ve sırt bölümünde lanuğu adı verilen ipeksi tüyler oluşur. Bu tüyler birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolur. Yenidoğan bebeğin deri üst tabakasında ilk 3 haftada soyulup döküntüler görülür. Bu durum doğal bir süreç olup korkulacak bir durum değildir. Soyulma çok fazla gerçekleşir ve süreç uzun sürerse durum patolojik olabilir. Bu durumda bebek mutlaka uzman bir cilt doktoruna götürülmelidir.
2 COMMENTS ON THIS POST To “Yenidoğan Bebeğin Cilt Özellikleri”